Zanimljivosti

Kako zapamtiti nove reči na stranom jeziku?

krug-osecanja-za-ucenje-novih-reci-u-engleskom-jeziku

 

Jedan od čestih problema s kojim se susrećemo dok učimo neki strani jezik jeste kako zapamtiti silne nove reči, kako najlakše proširiti vokabular i tako olakšati komunikaciju na stranom jeziku, kako pismenu, tako i usmenu.

Jedna od najčešćih grešaka koje se javljaju prilikom učenja stranih jezika jeste da pokušavamo odjednom da zapamtimo velik broj novih reči. To je nepotrebno i gotovo nemoguće. Druga česta greška jeste da zaboravljamo da slušamo ili da koristimo samo udžbenik kao materijal za učenje. Postoje li neki načini da sebi to olakšamo? Naravno. Dajemo vam neke od metoda koje mogu da vam pomognu da brzo i efikasno proširite svoj vokabular.

Nemojte samo čitati reči, prisećajte ih se

Stvorite asocijacije u umu koje će vam pomoći da se prisetite određenih reči, povežite nepoznate reči s nečim što vam je već poznato. To će možda zahtevati više vremena prilikom samog učenja, ali će biti višestruko korisno kasnije jer će se reči na taj način urezati u pamćenje i tako vam duže ostati na raspolaganju.

Naučite da razmišljate apstraktno

Nemojte paničiti čim čujete nešto što ne razumete i nemojte odmah tražiti doslovni prevod. Potražite radije na internetu parafrazu određene reči, upotrebu u nekom drugačijem kontekstu. Na taj način ćete daleko više proširiti spektar reči na stranom jeziku nego samo uz šturi prevod.

Učite fraze

Svaki jezik ima određene sintagme koje ga odlikuju i čine posebnim. Nemojte se preznojavati konstantnim učenjem stranih reči bez povezanosti među njima. Samo reči ne čine rečenice, tu nam trebaju upravo fraze. Potrudite se da zapamtite sintagme, aktivno ih upotrebljavajte pa ćete na taj način lakše zapamtiti i reči od kojih se one sastoje. To će vas znatno približiti tečnom govoru na stranom jeziku, a upravo je to i jedan od najvažnijih ciljeva.

Vizuelizujte

Vizuelizacija znači stvaranje mentalnih slika koje nam olakšavaju da nešto zapamtimo. Naš mozak obrađuje podatke upravo putem boja, slika, oblika i slično. Svaki pojedinac ima različit način stvaranja slika, neko ih povezuje uz nešto što im se dogodilo, neki sa situacijama u kojima su bili kad su prvi put čuli određenu reč, a neki jednostavno pamte izgled značenja reči. Nema tačnog i netačnog načina, odaberite onaj koji vama odgovara.

Ne žurite

Uzmite vremena koliko vam je potrebno za obradu podataka. To ne znači uzeti vreme samo za učenje novih reči nego i za ponavljanje. Osim što je ponavljanje majka znanja, to je isto tako nešto što čini da vaš mozak shvati da su te informacije važne i da im treba dati određenu pažnju. Ponavljajte u određenim intervalima sve dok se bez poteškoća ne počnete prisećati novih reči u aktivnoj komunikaciji.

Ne zaboravite, strani jezik je usko povezan s kulturom određenog područja, prema tome učite ga na zabavan način. Vreme potrebno za usvajanje novih reči sasvim je individualno pa se nemojte demotivisati poredeći se sa drugima. I ono što je najvažnije, NIJE dovoljno samo slušanje ili čitanje jezika. Važno je i da ga aktivno upotrebljavate. Budite svoji i u stranom jeziku pronađite nešto što vas raduje. Tako će polako nestati i greške, a vi ćete uskoro postati ponosni vlasnici kovčega punog jezičkog blaga.

 

Kako napisati motivaciono pismo na nemačkom jeziku?

23379875 502771346760101 1280683005205936161 n

MERRYLAND centar vam daje uputsva kako da se na najbolji način predstavite poslodavcu na nemačkom jeziku putem motivacionog pisma. Ovaj prvi korak često je od presudne važnosti u selekciji, i od vas zahteva izuzetno dobro poznavanje jezika na kom se predstavljate.

Evo nekoliko saveta kako napisati motivaciono pismo na nemačkom jeziku.

U nemačkom jeziku u zaglavlju moramo navesti svoje ime, adresu, broj telefona ili broj mobilnog i adresu elektronske pošte. S obzirom da se titule izuzetno cene (posebno u Austriji) poželjno je navesti svoju titulu ispred imena. Zatim slede ime, adresa i kontakti potencijalnog poslodavca i mesto i datum sastavljanja pisma.

Molbu započnite pozdravom. Ukoliko ne znate ime osobe koja će primiti vaše motivaciono pismo, koristite „Sehr geehrte Damen und Herren“. Ali, ukoliko znate ime primaoca, pismo započnite sa „Sehr geehrte Frau Meyer“ ili „Sehr geehrter Herr Meyer“, sve u zavistnosti od toga da li primaoc ženska ili muška osoba.

U uvodu navedite za koje se radno mesto prijavljujete, kako ste saznali za njega i šta vas je privuklo da se prijavite. Tu ukratko spomenite zašto vaše vrednosti i ciljevi odgovaraju vrednostima i ciljevima kompanije za koju se prijavljujete i kako im svojim radom nameravate doprineti. Sledi nekoliko primera:

 • Hiermit bewerbe ich mich für die Stelle ...
 • Mit großem Interesse habe ich Ihre Stellungsausschreibung gelesen.
 • Für die ausgeschriebene Stelle bin ich die/der Richtige, weil ...
 • Ich möchte meine Fähigkeiten bei Ihnen in ... unter Beweis stellen.
 • ... weil ich der Meinung bin, die dafür (vorher erwähnte Stelle) notwendigen Voraussetzungen mitzubringen.

U sledećem delu navedite svoja znanja i veštine i potencijalnog poslodavca uverite da ste upravo vi pravi kandidat za taj posao. Nipošto nemojte nabrajati sva svoja znanja nego samo ona koja su relevantna za posao na koji se prijavljujete. Dakle, dobro proučite oglas za radno mjesto i šta poslodavac tačno očekuje od novog zaposlenog. Poslužite se sledećim primerima:

 • Wie schon in meinem Lebenslauf erwähnt, arbeite ich seit ... bei ...
 • Ich konnte bereits Erfahrungen als ... sammeln.
 • Während meiner Arbeit als ... war ich für ... zuständig.
 • Zurzeit gehört es zu meinen Aufgaben, ... zu realisieren.
 • Ich verfüge über außerordentliche Kenntnisse in ... die in Ihrer Firma eine immer wichtigere Rolle spielen.

U završnom delu ponovite šta upravo vas čini pravim kandidatom za taj posao. Potencijalnom poslodavcu se zahvalite na pažnji i potpišite se na kraju molbe.

Sledi nekoliko korisnih primera:

 • Durch meine Berufserfahrungen habe ich Fähigkeiten erworben, die mich zum Arbeiten in Ihrer Firma kompetent machen.
 • Meine Arbeit als ... hat mich zu einem stressresistenten Teamworker werden lassen.
 • Ich bin gewohnt, in einem herausfordenden Umfeld zu arbeiten.
 • Näheres zu meinen Fähigkeiten entnehmen Sie bitte meinem Lebenslauf.
 • Über Ihre Einladung zu einem Vorstellungsgespräch würde ich mich freuen.
 • Mit freundlichen Grüßen

KOJE SE SVE PRAVNE TEME OBRAĐUJU KROZ KURS ENGLESKI ZA PRAVNIKE?

Engleski za pravnike 16

 

Kurs engleskog jezika za pravnike obuhvata niz relevantinih tema u vezi sa poslom pravnika. Početni deo obuhvata teme koji se tiču privrednog prava, različitih dokumenata potrebnih za osnivanje firme, bankrot, likvidacija, zatim se prelazi na različite vrste ugovora, odnosno obradjuju se teme iz obligacionog prava, prekid ugovora, obeštećenje, ugovori u korist trećeg lica. Sledeće teme koje se obradjuju tiču se stvarnog prava, prenos svojine, ugovor u vezi sa tim odnosom, vlasnički list i relevantna dokumenta, a takodje se bavimo i odnosom izmedju poverioca i kreditora, sredstvima obezbedjenja, trgovinskim pravom, medjunarodnim trgovinskim pravom, hartijama od vrednosti, pravom intelektualne svojine i poslovnim pravom. U skladu sa potrebama i strukturom grupe, materijal se može prilagoditi i moguće je staviti akcenat na oblasti koje su konkretnoj grupi najpotrebnije.

Nastava prati udzbenik koji sadrži 16 lekcija u kojima se obradjuju prethodno pomenute teme, uz odgovarajuće vežbe readinga, tj. razumevanja tekstova, listeninga i writinga. Koriste se najnoviji Cambridge/TransLegal udžbenici u kojima su dati primeri relevantnih pravnih dokumenata a i sam profesor donosi na čas autentinčan materijal u vezi sa oblastima koje se obradjuju (npr. primeri zakona, ugovora, vlasničkih listova, različitih tipova hartija od vrednosti) kako bi polaznici imali konkretan primer onoga o čemu se priča na času. Idealno trajanje kursa je 40 časova x90 minuta jer se pokazalo kroz praksu da je toliko vremena potrebno da se obrade sve teme i usvoji znanje. Za razliku od ostalih kurseva engleskog jezika gde je za konkretne rezultate i napredak potrebno par meseci, kod engleskog za pravnike pomak se oseća već posle mesec dana rada.

Fokus časova je na aktivnoj upotrebi naučenog vokabulara kroz niz Speaking aktivnosti, a najčešće u formi diskusije kojoj prethode landmark cases iz odredjene oblasti, a koje profesor donosi na čas. Cilj je da polaznici iskoriste terminologiju u kontekstu koji je sličan njihovom svakodnevnom poslovnom okruženju, i da se takve situacije stvore na časovima. Takodje, na časovima se radi i struktura različitih tipova poslovnih mejlova, pisanje pravnih mišljenja i polaznici drže formalne prezentacije koje spremaju u dogovoru sa profesorom. Atmosfera je radna i formalna, ali ne previše jer je dokazano da se lakše uči ono što se uči sa zadovoljstvom tako da se profesor uvek trudi da stvori pozitivnu atmosferu i da ih ohrabri da napreduju. Naravno, razmena energije ide u oba smera i tada su rezultati najbolji.

PRIJAVETE SE ODMAH I UČITE SA ZADOVOLJSTVOM!

ILEC je ukinut, kako do sertifikata?

toles 1

 

TOLES – Test of Legal English Skills je dostupan kao zamena za ILEC ispit, i ako se bavite pravom, studirate ili koristite pravnu terminologiju na poslu, ovo je ispit koji vam pruža relevantno znanje i medjunarodno priznat sertifikat čije trajanje nije vremenski ograničeno

Budući da se ILEC ispit ukida od ove godine, od sledeće godine prelazimo na pripremu za TOLES ispit. Za razliku od ILEC ispita, koji je bio namenjen onima čije je znanje na C1 nivou, na TOLES ispitu postoje 3 nivoa: TOLES Foundation (za one čiji je engleski na početnom – pre-intermediate nivou), TOLES Higher (Intermediate – Upper nivo) i TOLES Advanced (Advanced C1 – C2).

 

TOLES Foundation (A1 – A2)

TOLES Higher (B1 – B2)

TOLES Advanced   (C1 – C2)

Reading

Reading

Reading

Writing

Writing

Writing

 

Listening (30 – 45 min.)

 

Trajanje i cena: 90 min., 50 GBP

120 min., 65 GBP

120 min., 80 GBP

 

Datumi polaganja, 2018:

25 januar
22 mart
21 jun
23 avgust
22 novembar

 

TOLES Foundation, struktura i cilj kursa

Da biste polagali TOLES Foundation ispit nije vam potrebno prethodno poznavanje britanskog ili američkog pravnog sistema. Na ovom nivou ćete steći znanje u vezi sa medjunarodnom pravnom terminologijom, i utvrditi ili steći gramatičko znanje koje će vam omogućiti da lakše komunicirate na osnovnom nivou. Oblasti na koje se TOLES Foundation fokusira:

 • Pregovori, osnovni jezik pregovora
 • Dokumenta potrebna pre sklapanja ugovora
 • Ugovori, osnove
 • Bankarstvo
 • Kompanijsko pravo
 • Likvidacija, bankrot, insolventnost
 • Radno pravo i ugovori
 • Parnica i parničenje
 • Gradjanski delikt

Uz materijal predvidjen za TOLES koriste se i drugi izvori, dodatna gramatika i vokabular iz stručnih knjiga namenjenih onima koji se bave pravom.

TOLES Higher

Na ovom nivou ćete proširiti znanje stečeno na Foundation nivou, tj. uz oblasti predvidjene na osnovnom TOLES nivou, naučićete stručnu terminologiju i iz sledećih oblasti:

 • Intelektualna svojina
 • Stvarno pravo
 • Obligaciono pravo
 • Pisanje pravnih mišljenja, mejlova, saveta

TOLES Advanced

Za razliku od prva dva nivoa, na ovom nivou je potrebno da ste dobro upoznati sa aktuelnim medjunarodnim trgovinskim pravom, kao i sa trendovima i promenama u pravu na medjunarodnom nivou. Zato ćete se na ovom kursu baviti i slučajevima iz evropske tekovine prava kroz dodatne tekstove koji su sastavni deo kursa. Na ovom nivou ćete usvojiti i znanje u vezi sa kompleksnim gramatičkim strukturama, a znanje ćete primeniti kako u govoru, aktivno, tako i kroz ispravljanje originalnih, autentičnih pravnih tekstova. Na ovom nivou ćete savladati terminologiju iz svih oblasti na Foundation i Higher nivou i proširiti svoje znanje pomoću izvornih tekstova, stručne literature i dodatne literature.

 

Kako da ovaj put dobijete bolju ocenu na IELTS ispitu

 Ukoliko ste već polagali IELTS ispit, ali niste zadovoljni svojom ocenom ili vam je potrebna bolja ocena kako biste aplicirali za odredjeni program studija ili vizu, potrebno je da unapredite svoje opšte znanje engleskog jezika!

Prvi korak je da pogledate rezultat koji ste imali kad ste prethodni put polagali IELTS ispit, a koji se nalazi na Test Report Form i da vidite na kojim veštinama najviše treba da radite, tako što ćete da uporedite ocenu koja vam je potrebna sa onom koju ste dobili.

Samo uporno polaganje ispita iznova neće doprineti boljem rezultatu ako u medjuvremenu ne radite na slabim tačkama koje imate u jeziku. Potrebno je da razmislite:

 • na koji način ste se prethodni put spremali za ispit
 • na šta niste obratili dovoljno pažnje u toku priprema i gde ste napravili propust
 • koliko ste vremena posvetili učenju
 • kako ste se osećali na sam dan polaganja i da li ste bili spremni
 • isplanirajte kurs engleskog kako biste se posvetili delovima koji su vam najteži i gde ste dobili najnižu ocenu i popravili svoj rezultat
 • u dogovoru sa svojim profesorom koji će vam reći da li ste spremni za polaganje, zakažite sledeći test

 

Kako ste se spremali za ispit prethodni put?

Razmislite o tome kako ste se spremali za prethodni ispit. Da li ste se dovoljno posvetili svome cilju i radili dovoljno kako biste dobili potrebnu ocenu?

Budite objektivni jer vreme koje posvećujete izradi IELTS testa mora da bude vreme izdvojeno samo za to, bez pauza i ometanja, kao da ste na ispitu, i sve, uključujući odgovore prepisane na Answer Sheet mora da bude završeno u tačno predvidjeno vreme.

Kako biste popravili rezultat, morate pre svega da:

 • razumete način ocenjivanja na IELTS testu i ocenu koju ste prethodno dobili
 • odlično poznajete format IELTS testa (General vs. Academic) i vrstu pitanja na svakom od delova testa
 • dodjete na naše PRIPREME ZA IELTS
 • vežbate engleski kod kuće, na poslu, na fakultetu, jer to jeste jezik koji ćete u budućnosti koristiti svakodnevno za društvene aktivnosti, posao i obrazovanje
 • izložite se engleskom jeziku što više tako što ćete slušati radio na engleskom i gledati tv kanale na engleskom
 • čitajte novine i sajtove na engleskom
 • vežbajte engleski koristeći MERRYLAND MATERIJAL ZA PRIPREMU IELTS -a

IELTS je sveobuhvatan test koji procenjuje nivo poznanja engleskog jezika kroz sve jezičke veštine (Listening, Reading, Writing i Speaking). IELTS ne možete da ne položite, ali ocena koju dobijete, ukupna i pojedinačna, po delovima, može da bude nedovljna u odnosu na ono što vam je potrebno. Zbog toga morate da radite na svom jeziku konstantno kako biste održali odredjeni nivo znanja u veštinama u kojima ste imali dovoljno visoku ocenu i da radite više kako biste unapredili svoje znanje i dobili potrebnu ocenu.  

 IELTS test – na dan polaganja

 Razmislite o tome šta se desilo prošli put kad ste polagali IELTS:

 • koliko ste uspešni bili?
 • da li ste znali gde polažete test?
 • da li ste stigli na vreme?
 • da li ste bili dovoljno smireni, samouvereni i spremni?
 • da li ste već bili upoznati sa formatom ispita?
 • da li ste znali šta da očekujete?

Razmislite o pohadjanju pripremnog kursa za IELTS

Jedna od opcija je pohadjanje kursa PRIPREME ZA IELTS. Ovaj kurs će vam pomoći da:

 

 • vežbate tipove pisanih zadataka potrebnih za IELTS (obavezan esej ili pismo (General IELTS), ili opisivanje trendova rasta, opadanja i promena koji su vizuelno predstavljeni kroz tabele, grafikone, mape (Academic IELTS))
 • dobićete povratne informacije o tome šta dobro radite i koji deo svog odgovora u Speaking delu treba da poravite i na koji način to da uradite, kroz aktivnu upotrebu jezika i dodatni materijal
 • steći ćete samopouzdanje i sigurnost u upotrebi jezika kroz intenzivan rad na svim jezičkim veštinama i naučićete tehnike i strategije za bržu i uspešniju izradu testova

Vaš profesor će vam biti u potpunosti posvećen, jer je vaš uspeh zaista i naš uspeh. Kada budete spremni za polaganje, profesor će vam to i reći a i sami ćete moći da procenite svoj napredak jer kad se radi na pravi način, rezultati se vide.

Vreme je da naučite jezik, a najefikasniji i najlakši način jeste pohadjanje kursa. Vaš profesor će vam pomoći da popravite rezultat i da popravite svoje znanje u svim jezičkim veštinama i da ovaj put dobijete ocenu koja vam je potrebna.

 

6 Saveta kako savladati engleski za početnike

engleski za pocetnike letnji kursevi merryland

 

Najteže je, kažu, početi...

Evo nekoliko saveta kako početi sa učenjem engleskog jezika od nule:

Kao početnik u učenju jezika, Vi ste, na neki način, slični bebi. Bebe uče jezik postepeno kroz sledeće faze:
• Prvo, slušaju jezik.
• Zatim počinju da govore.
• Na kraju, uče da čitaju i pišu.

Savet br. 1: Slušajte engleski svaki dan

Možete početi sa slušanjem pesama na engleskom, ovo je lak način i ne oduzima puno vremena. Takođe, možete potražiti tekst Vaše omiljene pesme a nepoznate reči potražiti u rečniku da biste sledeći put bolje razumeli pesmu.

Gledajte TV kanale na engleskom. Počnite sa emisijama ili serijama koje ste ranije već gledali sa prevodom.Možda nećete razumeti puno u početku, ali ne brinite, iako razumete samo nekoliko reči, u redu je, vi ste početnik. Gledajte iznova i iznova, i svaki sledeći put ćete razumeti sve više reči ali i celih rečenica

Gledajte engleske filmove. Možda će Vam biti lakše u početku ukoliko film ima prevod. Gledajte iznova i iznova i probajte da sve manje i manje čitate prevod.

Savet br. 2: Pronađite prijatelja koji dobro govori engleski

Probajte da pronađete nekog s kim ćete moći da vežbate jednostavne i svakodnevne dijaloge i konverzacije.

Savet br. 3: Čitajte priče na engleskom

Počnite sa pričama namenjenim deci jer one sadrže osnovni vokabular koji morate da savladate.

Čitajte oglase, znakove, etikete, uputstva, itd.

Čitajte vesti na engleskom o stvarima koje Vas interesuju (sport, poznate ličnosti, bioskopski repertoar, itd.). Zabavićete se i upamtićete reči mnogo brže i lakše jer čitate o stvarima koje Vas interesuju.

Savet br. 4: Zapisujte nove reči

Uzmite posebnu svesku za vokabular. Zapisujte reči koje učite abecednim redom. Na taj način ćete lakše savladati spelovanje i lakše pronaći reč koja Vam je potrebna.

Probajte da napravite rečenicu za svaku novu reč. Na taj način mnogo lakše pamtite reči.

Uvek probajte prvo da nađete objašnjenje reči u jednojezičnom rečniku. To će Vam pomoći da brže upamtite reč, ali i da je pravilno koristite.

Savet br. 5: Vodite dnevnik na engleskom

Pročnite sa jednom rečenicom dnevno, postepeno povećavajući sve do maksimalno jedne strane po danu.
Da bi Vam bilo lakše, probajte da odgovorite na sledeća pitanja:
Kako se osećate danas?
Kakvo je vreme?
Šta ste uradili danas?

Probajte da svaki dan dodate po jednu rečenicu više, i da rečenice budu duže. Na ovaj način ćete lakše pratiti svoj napredak.
Pridružite se forumu gde ćete moći da čitate i pišete na engleskom. To će Vas dodatno motivisati i pomoći Vam da brže savladate jezik. Možete takođe sa ostalima razmenjivati savete i ideje kako da napredujete u jeziku.

Savet br. 6: Vežbajte engleski svaki dan

Probajte da u svakodnevnom životu pronađete situacije u kojima ćete moći da govorite, čitate ili pišete na engleskom jeziku.Pričajte glasno na engleskom dok ste kod kuće sami ili dok obavljate neki od kućnih poslova.

 

                                                 SREĆNO!!!!!

15 Uniquely Interesting Facts About English Words

featured new language facts

1.  What came first, the orange or orange?

There was no word for the color orange in English until about 450 years ago (yes, the fruit came first).

2.  Wonder why they shortened it…

In the 17th century, magpies were nicknamed pie-maggots.

3.  People with long arms don’t have this important body part

The part of your back that you can’t quite reach to scratch is called the acnestis. It’s derived from the Greek word for “cheese-grater.”

 4. More sacred than the Bible

To “testify” was based on men in the Roman court swearing to a statement… by swearing on their testicles.

5.  An explosive performance

To explode originally meant “to jeer a performer off the stage.”

6.  I bet Kanye will tell you he could do it

No word in the English language rhymes with month, orange, silver or purple.

7.  Rock no longer beats scissors

A scissor was originally a type of Roman gladiator thought to have been armed either with a pair of swords or blades, or with a single dual-bladed dagger.

8.  I like this better

Scarecrows were once known as hobidy-boobies.

9.  Just use a cup

The bowl formed by cupping your hands together is called a gowpen.

10.  Unless you’re not a good typist

‘Stewardesses’ is the longest word that is typed with only the left hand

11.  Internet forums are rife with these

A zoilist is an unfair or unnecessarily harsh critic, or someone who particularly enjoys finding fault in things.

12.  You ought to know this

The combination “ough” can be pronounced in nine different ways. The following sentence contains them all: “A rough-coated, dough-faced, thoughtful ploughman strode through the streets of Scarborough; after falling into a slough, he coughed and hiccoughed.”

13.  Back when women wrote about manly things

The earliest known reference to baseball in English comes from Jane Austen’s Northanger Abbey (1798).

14. Get your stopwatches out

In medieval Europe, a moment was precisely 1/40th of an hour, or 90 seconds.

15.  Impress your friends with your wealth of knowledge on candle-based trivia.

The burnt or used part of a candlewick is called the snaste.

Neki od najboljih saveta za vežbanje poslovne korespondencije na engleskom su sledeći:

secretary1 

 1. Govorite jasno i polako. Koristite jednostavnu rečeničnu strukturu, npr. subjekat+glagol+objekat kao što je slučaj u rečenici: We sell red cars (engl. prev. Mi prodajemo crvene automobile). Uvek naglasite glavne glagole i imenice npr. Do you want to buy the house? (engl. prev. Da li želite da kupite kuću?)
 1. Ukoliko niste sigurni šta je sagovornik želeo da Vam kaže, ponovite ono što ste čuli, ali svojim rečima. Možete da koristite sinonime, gestikulaciju ili primere ukoliko je to potrebno. Uvek proverite da li ste se dobro razumeli sa sagovornikom.
 1. Postarajte se da znate sve tehničke termine vaše profesije. Ovo će zaista pomoći, jer je jedna stvar naručiti kompjutersku komponentu, a sasvim druga opisati je do detalja na engleskom.
 1. Koristite se formalnim engleskim jer je on najzastupljeniji u ostalim delovima sveta. Ne koristite sleng osim ukoliko je to deo vokabulara ustaljenog u Vašoj profesiji. Uvek prvo proverite da li su Vaši poslovni partneri upoznati sa njime.
 1. Brojeve koristite jako oprezno. Mnogi ljudi imaju problem sa brojevima i matematikom. Brojeve izgovarajte jasno. Za posao nikako nije dobro da Vaše trinaest zvuči kao trideset ili da sto greškom izgovorite kao hiljadu (na engl.thirteen-thirty, one hundred- one thousand).

 

Četiri ključna saveta kako da se pripremite za razgovor za posao na engleskom jeziku

 

Savet broj 1: Naučite termine na engleskom koji su važni za poziciju za koju aplicirate

Istražite određenu oblast i samu profesiju. Postarajte se da na engleskom možete da opišete sve što biste na dnevnom nivou radili. Ukoliko se bavite administracijom, morate znati kako da razgovarate o kucanju, kompjuterima, popunjavanju formulara, hvatanju beleški, zapisnicima, tabelama itd.

Ukoliko se bavite popravljanjem automobila, morate znati kako se delovi automobila kažu na engleskom – činjenica da možda ne govorite engleski tako dobro, biće maskirana činjenicom da dobro baratate terminima svoga zanata. Dobar primer ove situacije ćemo naći i u IT oblasti. Vaš engleski može biti na nižem nivou, ali dok god ste upoznati sa kompjuterskim terminima i kvalifikovani ste, imate odlične izglede da Vas zaposle.

Savet broj 2: Kada je gramatika engleskog jezika u pitanju, ostanite u sigurnoj zoni

Držite se fraza i vremena sa kojima ste dobro upoznati, ne napuštajte svoju sigurnu zonu osim ukoliko ne morate.Ljudi često pokušavaju da koriste velike reči i i vremena koja još uvek nisu uvežbali. To znači da će se činiti da ste mnogo manje tečni na engleskom nego što zapravo jeste, samo zato što se previše trudite. Ne radite to! Prosto razgovarajte kao da ćaskate sa svojim komšijom englezom, biće mnogo prirodnije i opuštenije. U redu je da koristite jednostavan engleski!

Savet broj 3:Neka Vam Vaš maternji jezik bude saveznik

Pokušajte da pronađete način kako bi Vaš maternji jezik mogao da doprinese Vašem poslodavcu. Možda će učiniti da njihova firma deluje više internacionalno ili će možda privući međunarodne klijente.

Savet broj 4: Budite spremni da na engleskom govorite o poslodavcu

Pobrinite se da znate engleski prevod glavnih tačaka na njihovom veb sajtu. Pročitajte englesku verziju veb sajta kompanije i izvežbajte govor na engleskom o dotičnoj kompaniji i njenim aktivnostima. Vrlo je verovatno da če Vas pitati šta znate o poslodavcu, tako da budite spremni.

Savet broj 5: Uzmite par časova na engleskom kako biste povećali samopouzdanje

Još jedna od dobrih ideja jeste uzeti par individualnih časova kako biste se pripremili za intervju na engleskom. Možete pitati svog profesora da zajedno prođete kroz vokabular koji Vam je potreban za intervju, važno je da dobro izvežbate izgovor , vežbajte davanje odgovora na tipična pitanja za intervju i obavezno uradite simulaciju celog razgovora.

 

 KAKO NAPISATI DOBAR CV ?

 

CV

 

You can have all the experience in the world, but if your cv doesn't stand out - or if it does for the wrong reasons - nobody will take the time to look at it closely enough to see all that great experience. Many experts agree on the fact that just adding new experience is not enough, but advise you to edit your cv first and very mindfully add new information.

According to Business Insider, popular business magazine, when writing a cv in English you should or should not do the following things:

-never include street adress;

-always include your LinkedIn profile;

 -always include professional title e.g.Public Relations Manager, and brief summary of your qualifications;

-always mention your areas of expertise;

-never include company's descriptions just names;

-do not overuse bulleted style;

-do not include internships or other nonrelevant experience unless it is of great importance for the post you are applying for;

-include relevant skills, every employer knows you can use MS Word and Excel, try to add something more;

-do not include your GPE (average grade), at certain point your future employers are not interested in your college grades, but in your performance on the job;

-do not include your references, employers know you will provide this information if you relly want the job;

-last but not the least: avoid Times New Roman font, instead use Ariel or Helvetica as they are less common on cvs, and you are more likely to stand out with different font.

According to an eye-tracking study by  TheLadders , the average recruiter scans a cv for six seconds before decicing whether it is worth the recruiter's time. For that reason, it is an imperative that you use the top third of your cv to clearly explain what role you are targeting and why you are qualified for such a position.

Hope these tips will be highly useful to you.

If you still have problems, sign up for Job Interview course at Merryland.

 

 


Opšti i konverzacioni kursevi